Congresului Mondial al Eminescologilor Ediţia a IV-a
- Detalii
- Publicat: Marți, 06 Octombrie 2015 13:56
- Accesări: 1830
În zilele de 3-4 septembrie 2015, Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Centrul Academic Internaţional “Eminescu”, Asociaţia Naţională a Oamenilor de Creaţie din Moldova şi Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, a organizat a patra ediţie a Congresului Mondial al Eminescologilor sub genericul Unitatea culturii universale în reprezentarea lui Eminescu.
În deschiderea evenimentului, care a avut loc în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe, domnul acad. Gheorghe DUCA, preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a urat celor prezenţi ca opera lui Eminescu să pătrundă în inima şi sufletul fiecărui om, pentru că el este universal şi prin el se regăseşte fiecare, menţionând şi faptul că organizarea acestui Congres este şi o promovare a ţării noastre, a rezultatelor, a gândirii şi a faptului că şi în Moldova sunt oameni de valoare care abordează lucrurile la nivel universal, avându-l exemplu pe marele poet Eminescu, care, prin geniul său, a abordat temele universale ale vieţii - dragostea faţă de ţară şi de neam.
Domnul acad. Mihai Cimpoi, promotorul Congresului, a salut prezenţa unui număr statornic de eminescologi, scriitori, poeţi, traducători, graficieni, critici literari – eminescologi din România, Italia, Germania, Albania, Turcia, Republica Moldova, dar şi a altor reprezentanţi noi, cum ar fi cei din Spania, drept dovadă că Congresul devine tot mai cunoscut, adunându-i pe împătimiţii de Eminescu la sărbătoarea cugetului, literaturii şi culturii universale, sau, cum avea să spună academicianul Mihai Cimpoi, “pentru a-l cunoaşte mai bine pe Eminescu şi pentru a-l face mai cunoscut în lume”.
Pe lângă comunicările ştiinţifice, participanţii la Congres i-au adresat domnului acad. Mihai Cimpoi mesaje de felicitare şi urări de bine cu prilejul zilei de naştere.
Lucrările Congresul au continuat la Centrul Academic Internaţional „Eminescu” şi Biblioteca Naţională pentru Copii, unde au avut loc întâlniri cu scriitori şi editori, lansări de carte, expoziţii de artă plastică, inspirate din universul eminescian.
https://old.ifr.md/index.php/56-congresului-mondial-al-eminescologilor-edi-ia-a-iv-a.html#sigProGalleria106d98da3f