15.817.06.32A Portal de resurse lingvistice pentru limba română, director de proiect dr. hab. Inga DRUȚĂ
- Detalii
- Accesări: 996
REZUMAT
al proiectului instituțional aplicativ
15.817.06.32A Portal de resurse lingvistice pentru limba română
direcția strategică: 18.06Patrimoniul naţional şi dezvoltarea societăţii
Director de proiect: dr. hab. Inga Druță
Obiectivul esenţial al proiectului: crearea unui portal web care va conţine diverse resurse lingvistice pentru limba română privind exprimarea corectă şi diversificarea exprimării (baze de date, dicţionare generale şi terminologice unilingve şi poliglote, ghiduri de exprimare corectă etc.), elaborate de echipa antrenată în proiect.
Noutatea proiectului derivă din caracterul său interactiv: utilizatorii pot solicita on-line explicaţia sau traducerea unor termeni şi pot contribui la perfecţionarea produselor de pe portal cu variante proprii (definiţii sau propuneri de echivalare a termenilor). Propunerile utilizatorilor sunt analizate şi validate de către membrii echipei de cercetare.
Proiectul are un pronunţat caracter interdisciplinar, deoarece implică metode şi competenţe de lingvistică computaţională, lexicografie, terminologie, traductologie.
Proiectul oferă o gamă variată de resurse lingvistice pentru limba română, cu diverse facilități de căutare, venind în continuitatea proiectelor precedente, asigurând cea mai bună și cea mai accesibilă diseminare a rezultatelor cercetărilor anterioare. Totodată, portalul va constitui o platformă optimă pentru difuzarea noilor realizări ale echipei antrenate în proiect și ale cercetătorilor cu preocupări similare din Republica Moldova.
În perioada de derulare a proiectului, a fost completată baza de date terminologice GesTe creată de Centrul de Terminologie; au fost elaborate și puse la dispoziția utilizatorilor două noi dicționare electronice consistente: român-rus/rus-român și român-englez/englez/român de termeni generali și specializați (total: circa 100 000 de intrări); a fost creat un Ghid electronic interactiv de exprimare corectă în limba română (circa 300 de exerciții). Adresa portalului: www.logodava.org. Dicționarele electronice au 13752de utilizatori înregistrați și 900-1000 de căutări zilnice.
Resursele lingvistice stocate pe portal vor contribui la nivelul de tehnologizare al limbii române şi, implicit, la statutul românei de limbă de circulaţie electronică. Conceptul de limbă de circulaţie electronică are profunde implicaţii culturale, sociale şi economice, inclusiv dreptul fiecărui cetăţean de a avea acces în propria limbă la cunoştinţele, informaţiile şi serviciile pieţei informaţionale. Rezultatele proiectului vor contribui la perfecţionarea comunicării scrise şi a exprimării orale a beneficiarilor.
În perioada 2015 – 2018, membrii echipei de cercetare au elaborat: o monografie, patru lucrări didactice, un dicționar și 70 de articole științifice.